czwartek, 30 listopada 2017

Babeczki marchewkowe


  Bardzo delikatne, wręcz rozpływające się w ustach babeczki marchewkowe z cynamonem i kakao. Bliżej im do cupcakes (tylko brak kremowej czapeczki ;)) niż do tradycyjnych, cięższych muffinek i muszę przyznać, że się w nich zakochałam. Pycha! :)




Składniki na ok. 9 sztuk:
  • 1/2 szklanki oleju
  • ok. 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki
  • opcjonalnie: 3/4 tabliczki mlecznej czekolady + 1-2 łyżki mleka na polewę

   Do miski wlać olej, dodać oba rodzaje cukru, miksować przez chwilę. Nie przestając miksować dodać po jednym jajku. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz cynamon, dodawać po łyżce do ucieranej masy. Na koniec wrzucić startą na drobnych oczkach marchewkę i dokładnie wymieszać. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem. Po upieczeniu i ostudzeniu babeczek można polać je rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.



7 komentarzy: