wtorek, 28 listopada 2017

Roladki drobiowe


  Wczoraj i dziś mamy na obiad roladki drobiowe z papryką i serem feta. Bardzo smaczne, szybkie do zrobienia, a co najfajniejsze można je przygotować na kilka sposobów. Teraz usmażyłam je w panierce z jajka i bułki tartej, ale następnym razem mam zamiar upiec je w piekarniku bez panierki, a jeszcze kiedy indziej zrobić na parze również w wersji saute. Jak widać, każdy znajdzie coś dla siebie :)




Składniki na 6 roladek:
  • 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka (ok.550-600g)
  • 1/2 żółtej małej papryki
  • 1/3 opakowania sera typu feta
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka
  • panierka: 1 jajko + bułka tarta

  Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i przekroić wzdłuż na dwie części. Każdą z nich rozklepać jak na kotlety. Od strony, która będzie na zewnątrz roladki posypać solą, pieprzem i papryką, a od strony wewnętrznej tylko pieprzem i papryką (feta jest wystarczająco słona).

  Paprykę umyć, oczyścić i pokroić na cienkie plasterki. Ser pokroić na mniejsze kawałki, plasterki lub półplasterki. Na przyprawiony kawałek mięsa położyć kilka plasterków papryki, trochę sera i zawinąć w rulonik, starając się zawijać boki do środka. Każdą roladkę obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć powoli na rozgrzanym oleju, dokładnie z każdej strony. Na chwilę można przykryć patelnię pokrywką, aby mięso w środku miało szansę się dosmażyć. 


4 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne roladki :) takie dania właśnie najbardziej lubię - mięsko :D

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas dzisiaj devolay, ale takie roladki zrobimy na kolejny większy obiad :)

    OdpowiedzUsuń