sobota, 18 listopada 2017

Pulpety zapiekane w sosie śmietanowo-serowym


  Pyszne, łatwe do zrobienia pulpeciki zapiekane w sosie śmietanowo-serowym. Zawsze to jakaś odmiana od sosu pomidorowego, który tradycyjnie występuje w tego typu daniach. Pulpety fajnie smakują z ryżem czy kaszą i jakąś ostrzejszą surówką, np. z porów :) 



Składniki na ok. 4 porcje:

Pulpety:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek mąki pszennej
 Sos:
  • ok. 300-330 ml śmietany 18%
  • 150 g tartego żółtego sera
  • kilka łyżek mleka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz

  W misce dokładnie wymieszać mięso z posiekaną w kostkę cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mieloną słodką papryką, jajkiem, bułką tartą, solą oraz pieprzem. Uformować z masy pulpeciki, obtoczyć je delikatnie w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.

  Po obsmażeniu przełożyć je do naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach C przez ok. 10 minut. Po tym czasie zalać je mieszanką śmietany, sera, mleka, oregano, soli i pieprzu. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze przez ok. 20 minut.


12 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie pulpeciki :) Twoja propozycja jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały i bardzo smakowity pomysł na pulpeciki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda to danie :) Dawno nie jadłam pulpecików ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z przyjemnością zjadła bym, tak zrobione pulpety :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pulpeciki wyglądają bardzo apetycznie. Kolejny ciekawy przepis do wypróbowania. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Konkretny obiadek, musiał pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo chętnie bym zjadła. Wygląda pysznie i bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pulpety w sosie śmietanowym zdarza się nam robić, ale do tej pory nie próbowaliśmy ich zapiekać. Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń