środa, 17 stycznia 2018

Ciasto z masą kokosową i galaretką


  Tym razem wrzucam przepis na ciasto, które zrobiła moja mama a nie ja, ale było tak dobre, że muszę się nim tu z Wami podzielić :) Składa się z kilku warstw: biszkopta, masy kokosowej, galaretki, herbatników i czekolady, a całość tworzy świetne połączenie, nie za słodkie tylko takie w sam raz, spróbujcie :)




Składniki na blachę wym. 22 x 33 cm:

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 0,5 litra mleka
  • 0,5 kostki miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru
Ponadto:
  • 2 galaretki (świetnie sprawdzą się takie o smaku czarnej porzeczki lub owoców leśnych)
  • 3 paczki herbatników
  • czekolada deserowa + kilka łyżek mleka rozpuszczone w kąpieli wodnej
  • orzechy włoskie na posypkę

  Najpierw należy upiec biszkopt. Całe jajka zmiksować z cukrem, następnie powoli dosypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C (do suchego patyczka). Upieczone ciasto powoli ostudzić.

  Do garnka wlać mleko, wsypać do niego wiórki kokosowe i gotować na małym ogniu, często mieszając, aż wiórki wchłoną cały płyn, odstawić do ostudzenia. Miękkie masło zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie wmiksować w nią ostudzone wiórki.

  Galaretki rozpuścić w 0,75 litra gorącej wody. Odstawić do ostudzenia.

  Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę kokosową, na nią wylać tężejącą już galaretkę. Schłodzić. Zanim galaretka zupełnie stężeje poukładać na niej herbatniki i leciutko docisnąć. Na wierzchu rozsmarować rozpuszczoną z kilkoma łyżkami mleka czekoladę, a całość posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Przechowywać w chłodnym miejscu.



5 komentarzy:

  1. ciekawy przepis :) wydaje się być takie jak napisałaś- nie za słodkie ;) więc może i ja bym się skusiła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo takie jest :) Zwłaszcza jak się użyje nie za słodkiej galaretki, tak jak wspominałam w przepisie :) Spróbuj i daj znać jak smakowało :)

      Usuń
  2. Świetne połączenie smaków :) Ciasto wygląda bardzo, bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń