Smaczna, łatwa do zrobienia tarta pojawiła się ostatnio na naszym obiadowym stole. Kilka składników na farsz, zagniecione ciasto, chwila w piekarniku i ta dam! Obiad gotowy :)
Składniki:
Ciasto:
- 125 g miękkiego masła
- 260 g mąki pszennej
- szczypta soli
- ok. 20 ml zimnej wody
- 1 żółtko
Farsz:
- 2 kiełbasy typu śląskie
- 1 brokuł
- 1 por
- 1 czerwona papryka
- 1 mała śmietana 12%
- 2 jajka + białko, które pozostało z ciasta
- ok. 50 g startego na małych oczkach żółtego sera
- sól, pieprz
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wymieszać i zagnieść
na jednolitą masę. Ulepić kulę, zawinąć ją w folię i włożyć do lodówki
na ok. 30 minut.
Brokuła podzielić na różyczki z dość długimi ogonkami, wrzucić do garnka z osoloną wodą i gotować, aż zacznie robić się miękki. Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć na patelni na złoto. Por pokroić w półplasterki, a paprykę w dość dużą kostkę, wrzucić na patelnię do smażącej się kiełbasy na kilka minut.
Formę do tarty natłuścić i oprószyć delikatnie mąką. Schłodzone ciasto
rozwałkować i wyłożyć nim dokładnie formę, podziurawić widelcem, piec przez 15 minut w
temperaturze 190 stopni C.
W miseczce wymieszać śmietanę z rozbełtanymi jajkami, żółtym serem oraz solą i pieprzem. Na podpieczonym spodzie do tarty ułożyć brokuły (w okrąg), a w środku kiełbasę z papryką i porem. W środek okręgu wlać masę śmietanową. Tartę wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut w temperaturze 160 stopni C. Podawać na ciepło.
Świetna tarta :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńDawno nie jadłam wytrawnej tarty :) Ta wygląda bardzo pyszną i pożywną :)
OdpowiedzUsuńDokładnie taka jest :)
Usuń