piątek, 19 stycznia 2018

Tarta z kiełbasą i brokułami


  Smaczna, łatwa do zrobienia tarta pojawiła się ostatnio na naszym obiadowym stole. Kilka składników na farsz, zagniecione ciasto, chwila w piekarniku i ta dam! Obiad gotowy :)




Składniki:

Ciasto:
  • 125 g miękkiego masła
  • 260 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • ok. 20 ml zimnej wody
  • 1 żółtko
 Farsz:
  • 2 kiełbasy typu śląskie
  • 1 brokuł
  • 1 por
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała śmietana 12%
  • 2 jajka + białko, które pozostało z ciasta
  • ok. 50 g startego na małych oczkach żółtego sera
  • sól, pieprz

  Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wymieszać i zagnieść na jednolitą masę. Ulepić kulę, zawinąć ją w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.

  Brokuła podzielić na różyczki z dość długimi ogonkami, wrzucić do garnka z osoloną wodą i gotować, aż zacznie robić się miękki. Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć na patelni na złoto. Por pokroić w półplasterki, a paprykę w dość dużą kostkę, wrzucić na patelnię do smażącej się kiełbasy na kilka minut. 

   Formę do tarty natłuścić i oprószyć delikatnie mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dokładnie formę, podziurawić widelcem, piec przez 15 minut w temperaturze 190 stopni C.

  W miseczce wymieszać śmietanę z rozbełtanymi jajkami, żółtym serem oraz solą i pieprzem. Na podpieczonym spodzie do tarty ułożyć brokuły (w okrąg), a w środku kiełbasę z papryką i porem. W środek okręgu wlać masę śmietanową. Tartę wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut w temperaturze 160 stopni C. Podawać na ciepło.


4 komentarze: