Karkówka pieczona w keczupie i cebuli to bardzo delikatne, mięciutkie mięsko, które wymaga od nas bardzo niewielkiego nakładu pracy, a efekt jest naprawdę pyszny. W dodatku można je przygotować od razu na dwa dni lub dla większej ilości osób, na przykład na niedzielny obiad, myślę że posmakuje każdemu :)
Składniki na ok. 4-5 porcji:
(Inspiracja: "Szefowa w swojej kuchni")
- 1 kg karkówki
- 2 duże cebule
- ok. 0,5 szklanki ostrego keczupu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ostrej musztardy np. sarepskiej
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka soli
- odrobina pieprzu
- 1/4 szklanki wody
Mięso pokroić na plastry, te przekroić na pół i delikatnie rozbić tłuczkiem. Cebulę obrać i pokroić w krążki. W miseczce przygotować sos: wymieszać keczup, koncentrat, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pozostałe przyprawy oraz wodę.
W dużej misce wymieszać dokładnie mięso, cebulę oraz sos. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Przez pierwsze 45 minut piec pod przykryciem, kolejne 45 minut bez pokrywki. Podawać na ciepło.
Bardzo apetyczne. Lubię takie obiady :) Ale bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńNa prawdę warto ją zrobić, bo jest pyszna :)
UsuńMoi Teściowie uwielbiają karkówkę. Muszę im podrzucić Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że im zasmakuje ;)
UsuńZnam i bardzo lubię ☺
OdpowiedzUsuńBo jest pyszna :D
Usuńmusi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńOjj tak, jest :):):)
UsuńPyszna propozycja na obiad :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTeż sami pieczemy. Nie ma nic lepszego do domowego burgera niż dobra buła :)
OdpowiedzUsuń