poniedziałek, 29 stycznia 2018

Karkówka pieczona w keczupie i cebuli


  Karkówka pieczona w keczupie i cebuli to bardzo delikatne, mięciutkie mięsko, które wymaga od nas bardzo niewielkiego nakładu pracy, a efekt jest naprawdę pyszny. W dodatku można je przygotować od razu na dwa dni lub dla większej ilości osób, na przykład na niedzielny obiad, myślę że posmakuje każdemu :)



Składniki na ok. 4-5 porcji:
(Inspiracja: "Szefowa w swojej kuchni")
  • 1 kg karkówki
  • 2 duże cebule
  • ok. 0,5 szklanki ostrego keczupu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ostrej musztardy np. sarepskiej
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka soli 
  • odrobina pieprzu
  • 1/4 szklanki wody

  Mięso pokroić na plastry, te przekroić na pół i delikatnie rozbić tłuczkiem. Cebulę obrać i pokroić w krążki. W miseczce przygotować sos: wymieszać keczup, koncentrat, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pozostałe przyprawy oraz wodę.

 W dużej misce wymieszać dokładnie mięso, cebulę oraz sos. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Przez pierwsze 45 minut piec pod przykryciem, kolejne 45 minut bez pokrywki. Podawać na ciepło.


 

11 komentarzy: