poniedziałek, 23 lipca 2018

Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą


  Dla urozmaicenia tradycyjnych mielonych tym razem napakowałam je świeżym szpinakiem i serem feta. Wyszły bardzo smaczne, a żeby je wykonać nie potrzeba było zbyt dużo wysiłku, więc jeśli ktoś ma ochotę odczarować codziennego mielonego to polecam wypróbować przepis ;)




Składniki na ok. 8-10 kotletów:
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa kajzerka namoczona w wodzie
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • ok. 150 g świeżego szpinaku baby
  • 1 duży ząbek czosnku
  • ok. 150 g sera feta
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów


  Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, aż liście się skurczą. Zdjąć szpinak z patelni i odstawić do przestygnięcia. Ser feta pokroić w niewielkie prostokąty.

  W dużej misce wymieszać dokładnie mięso z  posiekaną w drobną kostkę cebulą, jajkiem, odciśniętą z wody kajzerką oraz przyprawą. Z niewielkiej ilości mięsa uformować na dłoni ułożonej w miseczkę placuszek, na nim położyć trochę fety i łyżeczkę szpinaku. Wierzch przykryć mniejszym placuszkiem z mięsa, zlepić dokładnie brzegi. Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło. U nas z ziemniakami  i fasolką szparagową.



3 komentarze: