środa, 25 lipca 2018

Schab po bałkańsku


  Smaczne mięsko w gęstym sosie pomidorowym z papryką i pieczarkami. Można je podać z ziemniakami lub kaszą. Nada się na codzienny obiad jak i taki niedzielny, rodzinny, bo porcja z przepisu wychodzi całkiem słuszna :)




Składniki na ok. 6 porcji:
  • ok. 1 kg schabu
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • ok. 400 g pieczarek
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub 2-3 dojrzałe i obrane ze skórki pomidory
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku 
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 0,5 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz

  Schab umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry i doprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron na złoto. Usmażone mięso przełożyć do dużego garnka, wlać do niego passatę, puszkę pomidorów (lub świeże pomidory obrane i pokrojone w kostkę) i dusić na małym ogniu.

  Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć na patelni, na której smażyło się mięso. Następnie dorzucić do niej pokrojone w plasterki lub półplasterki pieczarki. Posolić je i smażyć aż odparuje puszczony przez nie sok. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę.

  Do duszącego się schabu przełożyć zawartość patelni oraz paprykę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier oraz pozostałe przyprawy. Dusić dalej na małym ogniu, aż mięso zmięknie a sos zgęstnieje. Podawać na ciepło.



5 komentarzy: