piątek, 27 lipca 2018

Kruche ciasto z budyniem, borówkami i bezą


  Smaczny kruchy spód, śmietankowy budyń i słodka beza przełamane smakiem kwaskowatych owoców borówki amerykańskiej to wszystko składa się na naprawdę pyszne ciasto, które wbrew pozorom nie wymaga zbyt skomplikowanych przygotowań. Polecam! :)




Składniki na blachę o wymiarach: 20x36 cm:
(Inspiracja: "Kwestia smaku")

Kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 4 żółtka
 Budyń:
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 szklanki mleka
 Owoce:
  • 1-1,5 szklanki borówek amerykańskich
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 Beza:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 180 g cukru 
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej


  W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Masło posiekać i wrzucić do sypkich składników. Dłońmi wyrobić ciasto jak na kruszonkę. Na koniec dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie równomiernie wylepić ciasto. Piec ok. 20 minut w temperaturze 1700 stopni C.

  W międzyczasie: ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu, oczyszczone borówki obtoczyć w mące, białka ze szczyptą soli ubić na pianę, dodać do nich cukier, miksować aż się rozpuści, na koniec dorzucić mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę mieszać.

  Na upieczony spód wyłożyć budyń, na nim rozsypać borówki, a na wierzchu równomiernie rozsmarować pianę z białek. Piec ok. 20 minut w 170 stopniach C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 60 stopni C i suszyć bezę jeszcze przez 20 minut. 


 

3 komentarze: