piątek, 6 lipca 2018

Sałatka z serem pleśniowym i winogronami


  Lekka, smaczna sałatka z orzechową nutą. Świetnie sprawdzi się jako kolacja lub przekąska na przykład do wina. Powstała z kilku składników a ich smaki tak świetnie się uzupełniają, że do spożywczego szczęścia nic więcej nie potrzeba ;)




Składniki na 1 porcję:
  • ok. 100 g mix sałat
  • 50 g sera pleśniowego "Blue" (można użyć też camembert)
  • duża garść granatowych winogron
  • mała garść posiekanych włoskich orzechów
  • olej z pestek dyni (u mnie olej z Olejowe Smaki*)

  Sałatę rozłożyć na talerzu. Ser pokroić w kostkę, a winogrona na połówki. Rozłożyć je na sałacie. Orzechy uprażyć na złoto na suchej patelni. Posypać nimi sałatkę. Wierzch dość obficie polać olejem z pestek dyni. Podawać od razu po przygotowaniu.





* Olejowe Smaki to pochodząca z Podlasia rodzinna manufaktura olei roślinnych tłoczonych na zimno oraz mąk z dokładnie wyselekcjonowanych, jednorodnych ziaren i nasion od najlepszych producentów. Ich produkty są w 100% naturalne, z pierwszego tłoczenia oraz nierafinowane. W ofercie Olejowych Smaków znajdują się m.in. takie oleje jak: użyty przeze mnie olej z pestek dyni, ale także rzepakowy, kokosowy, słonecznikowy, sezamowy, lniany, konopny, z wiesiołka, czy też z czarnuszki oraz mąki: kokosowa, lniana. Z całą ofertą Olejowych Smaków można się zapoznać na stronie: olejowesmaki.pl
 

5 komentarzy:

  1. Pyszności, lubię takie połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna sałatka :) Nigdy nie używałam oleju z pestek dyni, ale ostatnio zakochałam się w oleju z awokado :D

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się! chyba wpakuję taką jutro do lunchboxa :D

    OdpowiedzUsuń