środa, 18 lipca 2018

Leczo z cukinią


  Dziś tak tradycyjnie, jak na polski obiad w lato przystało, czyli leczo! Jako dziecko nienawidziłam (nie wiem czemu, nie pytajcie :P) a teraz baaardzo lubię i nie wyobrażam sobie żeby go nie robić przynajmniej kilka razy w czasie wakacji. Dzielę się więc z Wami moim szybkim i smacznym przepisem na to nieskomplikowane, jednogarnkowe danie :)




Składniki na ok. 4 porcje:
  • 4 kiełbaski śląskie
  • 1 duża cebula
  • ok. 400 g pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 1 średnia cukinia
  • 3-4 dojrzałe pomidory (lub puszka krojonych pomidorów)
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • ew. 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, słodka papryka wędzona w proszku

  Kiełbaski pokroić w półplasterki. Na dnie dużego garnka rozgrzać odrobinę tłuszczu, wrzucić na nie kiełbaski, smażyć aż zaczną się rumienić, wtedy dodać obraną i pokrojona w dużą kostkę cebulę. Pieczarki pokroić w plasterki lub półplasterki (w zależności od ich wielkości) i dodać do garnka, gdy cebula zacznie się złocić. Całość posolić, przykryć i smażyć aż pieczarki puszczą sok. W tym czasie oczyszczoną paprykę i nieobraną cukinię pokroić w dużą kostkę. Wrzucić je do garnka, wymieszać. Na koniec dodać sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory, przyprawy oraz koncentrat i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną a pomidory się rozpadną (można w międzyczasie dolać trochę wody, jeśli lubimy rzadsze leczo). Podawać na ciepło np. ze świeżym pieczywem.



14 komentarzy:

  1. Pysznie się prezentuje :) Narobiłaś mi mega ochoty na leczo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) To trzeba je ugotować, koniecznie! :)

      Usuń
  2. i ja też dołączam do grona miłośników lecza

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze w tym roku nie robiłam. Pychotka 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. ja dziś też zrobiłam leczo z cukinią:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba korzystać ze świeżych, dostępnych składników i gotować ile wlezie :D

      Usuń
  5. Uwielbiam takie leczo ♥ Ale kiełbaski nie dodaję ;)

    OdpowiedzUsuń