Dziś tak tradycyjnie, jak na polski obiad w lato przystało, czyli leczo! Jako dziecko nienawidziłam (nie wiem czemu, nie pytajcie :P) a teraz baaardzo lubię i nie wyobrażam sobie żeby go nie robić przynajmniej kilka razy w czasie wakacji. Dzielę się więc z Wami moim szybkim i smacznym przepisem na to nieskomplikowane, jednogarnkowe danie :)
Składniki na ok. 4 porcje:
- 4 kiełbaski śląskie
- 1 duża cebula
- ok. 400 g pieczarek
- 2 czerwone papryki
- 1 średnia cukinia
- 3-4 dojrzałe pomidory (lub puszka krojonych pomidorów)
- 0,5 łyżeczki cukru
- ew. 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, słodka papryka wędzona w proszku
Kiełbaski pokroić w półplasterki. Na dnie dużego garnka rozgrzać odrobinę tłuszczu, wrzucić na nie kiełbaski, smażyć aż zaczną się rumienić, wtedy dodać obraną i pokrojona w dużą kostkę cebulę. Pieczarki pokroić w plasterki lub półplasterki (w zależności od ich wielkości) i dodać do garnka, gdy cebula zacznie się złocić. Całość posolić, przykryć i smażyć aż pieczarki puszczą sok. W tym czasie oczyszczoną paprykę i nieobraną cukinię pokroić w dużą kostkę. Wrzucić je do garnka, wymieszać. Na koniec dodać sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory, przyprawy oraz koncentrat i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną a pomidory się rozpadną (można w międzyczasie dolać trochę wody, jeśli lubimy rzadsze leczo). Podawać na ciepło np. ze świeżym pieczywem.
Bardzo lubię ☺☺
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, jest co lubić :D
UsuńUwielbiam leczo :)
OdpowiedzUsuńJa również! Bo jest pyszne! :D
UsuńPysznie się prezentuje :) Narobiłaś mi mega ochoty na leczo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) To trzeba je ugotować, koniecznie! :)
Usuńi ja też dołączam do grona miłośników lecza
OdpowiedzUsuńMoże założymy klub "leczofanów"? :P
UsuńJeszcze w tym roku nie robiłam. Pychotka 😊
OdpowiedzUsuńMałgosiu, trzeba to koniecznie nadrobić! :D
Usuńja dziś też zrobiłam leczo z cukinią:)
OdpowiedzUsuńTrzeba korzystać ze świeżych, dostępnych składników i gotować ile wlezie :D
UsuńUwielbiam takie leczo ♥ Ale kiełbaski nie dodaję ;)
OdpowiedzUsuńBez kiełbasek też jest na pewno pyszne :)
Usuń