Szybka i pyszna tarta na zimno. Można ją udekorować dowolnymi, kolorowymi, sezonowymi owocami, dzięki czemu wygląda baaardzo apetycznie i smakuje jeszcze lepiej. Na letni weekendowy deser sprawdzi się idealnie :)
Składniki:
Spód:
- 300 g herbatników typu petitki
- 170 g masła
Krem:
- 500 ml śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 300 g serka mascarpone
- 1 śmietan-fix
- owoce (borówki amerykańskie, maliny, porzeczki)
Herbatniki zmielić/roztłuc na proszek. Masło rozpuścić. Wymieszać herbatniki z masłem i wyłożyć dokładnie dno formy na tartę. Odstawić na chwile do lodówki, by zaczęło twardnieć.
Śmietankę zmiksować, aż zacznie gęstnieć, wtedy dodać przesiany cukier puder i estrakt waniliowy. Nie przestając miksować dodawać po jednej łyżce serka, a na koniec wsypać śmietan-fix. Gotowy krem przełożyć na herbatnikowy spód, wyrównać i poukładać na nim owoce. Schładzać przez podaniem ok. 2 godziny.
Też robię podobną, pycha☺☺
OdpowiedzUsuńTo prawda jest pyszna :D
UsuńPieknie poukładałaś owoce :) Poproszę o kawałek i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu, już pakuję i wysyłam ;)
UsuńŚlicznie wygląda :) Mniam...
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
Usuńśliczna tarta
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna!!!
OdpowiedzUsuń