środa, 11 lipca 2018

Pizzerinki pełnoziarniste


  Kojarzycie takie sprzedawane w piekarniach pizzerinki? Buły na dość grubym drożdżowym cieście z farszem a'la pizza? Pamiętam jak zajadaliśmy się nimi w szkole, a potem od czasu do czasu na studiach. Do prawdziwej pizzy było im daleko, ale dla wygłodniałego nastolatka, a potem studenta były idealne. Zachciało mi się ostatnio takiej właśnie buły i zrobiłam ją w wersji pełnoziarnistej (żeby zachować pozory zdrowego posiłku :P) na kolację. Nie wygląda wyjściowo, ale za to jak smakuje, jak za starych dobrych czasów, a dzięki pełnoziarnistej mące jest nawet taka trochę rustykalna, no ewidentnie domowa :D




Składniki na 4 sztuki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 opakowanie drożdży instant (8g)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • niecała szklanka ciepłego mleka
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
Sos:
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • suszona bazylia
  • sól i pieprz
Farsz:
  • 12 plasterków salami
  • 2 duże pieczarki
  • 0,5 małej czerwonej papryki 
  • 0,5 cebuli
  • ok. 100 g startego żółtego sera
  • suszona bazylia

  Mąki, drożdże, sól i cukier wymieszać w dużej misce. Dodać masło, jajka oraz powoli dolewać mleko, mieszając. Gdy masa będzie gotowa zacząć wyrabiać rękoma, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Odłożyć je do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. godzinę, aby podwoiło objętość.

  Sos: w miseczce wymieszać koncentrat pomidorowy z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Odstawić. 

  Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, z każdej z nich uformować placek wielkości pizzerinki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego placka rozsmarować sos. Na nim poukładać salami, plasterki pieczarek, paseczki czerwonej papryki, piórka cebuli, posypać suszoną bazylią. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na około 15 minut, po tym czasie wierzch pizzerinek posypać startym żółtym serem i włożyć je do piekarnika na około 8-10 minut. Podawać na ciepło, np. z keczupem.



3 komentarze: