Mam ostatnio słabość do fasolki szparagowej. Tutaj zawinęłam ją wraz z marchewką w schabowe roladki, spanierowałam, usmażyłam i mieliśmy bardzo smaczny obiadek :)
Składniki na ok. 10 roladek:
- ok. 750-800 g schabu
- ok. 40 sztuk żółtej fasolki szparagowej
- 3-4 nieduże marchewki
- sól, pieprz, słodka papryka mielona
- 1 jajko + bułka tarta na panierkę
Oczyszczoną fasolkę oraz obraną i pokrojoną wzdłuż (w ćwiartki) marchewkę ugotować w osolonej wodzie, aż zmiękną. Odsączyć na durszlaku.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Każdy plaster cieniutko rozbić oraz oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Na brzegu, w poprzek ułożyć 3-4 fasolki, kawałek marchewki i zwinąć w rulon. Warzywa mogą spokojnie wystawać po bokach roladki. Mięso obtoczyć w rozkłóconym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na małym ogniu, z każdej strony powoli tak aby mięso w środku nie było surowe (można też na chwilę przykryć patelnię pokrywką). Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.
pyszna propozycja
OdpowiedzUsuńWygląda obiecująco
OdpowiedzUsuńBardzo lubię mięsne roladki :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńroladki wyglądają bardzo ładnie i na pewno są smaczne :)
OdpowiedzUsuń