piątek, 9 września 2016

Rogaliki serowe z marmoladą


  Pyszne rogaliki serowe z wnętrzem wypełnionym słodką owocową marmoladą. Przepis znalazłam na stronie Ewy Wachowicz, troszkę zmieniłam kształt ciasteczek, ale nic poza tym. Wyszły przepyszne i szybciutko zniknęły z pudełka, więc nawet nie wiem jak długo są w stanie poleżeć zachowując swą świeżość :)


Składniki na ok. 16 sztuk:
  • 250 g mąki + mąka do podsypywania
  • 250 g margaryny
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • marmolada owocowa
  • cukier puder do oprószenia

  Mąkę przesiać na blat lub stolnicę, dodać schłodzoną margarynę i siekać dużym nożem, aż powstanie drobna kruszonka. Dodać rozdrobniony widelcem twaróg oraz wbić jajko, wymieszać ile się da nożem, a następnie wyrabiać rękoma podsypując mąką, bo ciasto będzie dość klejące.

  Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk podzielić je na dwie równe części. Z jednej z nich rozwałkować okrąg o grubości 3-4 mm, ostrym nożem wyciąć w nim trójkąty (promieniście jak pizzę). Na podstawie każdego trójkąta kłaść łyżeczkę marmolady, zawijać ku wierzchołkowo trójkąta tworząc rogaliki (końcówki każdego z nich delikatnie zlepić, by marmolada nie wypływała. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Rogaliki piec przez ok. 30-35 minut w temp. 180 stopni C. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.



7 komentarzy: