czwartek, 1 września 2016

Tortille meksykańskie po naszemu


  Tortille powstały w naszej kuchni i z oryginalną kuchnią meksykańską niewiele mają wspólnego, ale są smaczne, szybkie w wykonaniu i przede wszystkim syte. Robimy je gdy nie mamy czasu ani chęci na większe kombinacje kulinarne. Farszu zawsze przygotowujemy więcej wtedy mamy obiad na dwa dni lub dodatkową przekąskę. Oczywiście sos można zrobić samemu, ale przyznam, że żeby zaoszczędzić na czasie najczęściej używamy gotowego ze słoiczka, wtedy danie robi się ekspresowo.




Składniki na 8 tortilli:
  • 500 g mięsa mielonego (u nas wieprzowe)
  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 250 - 300 g pieczarek
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 550 g sosu meksykańskiego
  • sól, pieprz, ostra papryka mielona, przyprawa do mięsa mielonego
  • 8 placków tortilli

  Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, doprawić przyprawą do mięsa mielonego. Cebulę pokroić w dość dużą kostkę i dodać do podsmażonego mięsa, smażyć aż się zeszkli. Paprykę i pieczarki pokroić w kostkę. Najpierw na patelnię wrzucić pieczarki, posolić i przykryć patelnię, aby puściły sok, gdy zaczną się kurczyć dorzucić paprykę. Chwilę smażyć pod przykryciem, a potem odkryć, aby nadmiar płynu mógł wyparować. Następnie dodać fasolę i sos, wymieszać, doprawić. Na koniec dodać ugotowaną kaszę, ponownie wszystko razem wymieszać.

  Placki tortilli podgrzać, np. w kuchence mikrofalowej (każdy osobno), na każdym kłaść kilka łyżek farszu i zawijać, najpierw od dołu, a potem boki. Podawać na ciepło.




5 komentarzy: