piątek, 23 czerwca 2017

Placki warzywne


  Złociste, chrupiące placki warzywne to pyszna alternatywa dla placków ziemniaczanych i dobry pomysł na piątkowy obiad. Uwielbiam! :D




Składniki na ok. 3 porcje:
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • sól i pieprz

  Ziemniaki i marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę i cebulę posiekać w drobną kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie warzywa wymieszać w misce, wbić jajka i dodać tyle mąki, aby masa stała się na tyle gęsta by móc formować formować z niej placki. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Podawać na ciepło, choć na zimno również są bardzo smaczne.



13 komentarzy:

  1. Lubię placki ziemniaczane, ale nie łączyłam ich z marchewką, fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię często na różne sposoby. Wszyscy uwielbiamy takie placuszki. Są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To właśnie jest fajne w tych plackach, że za każdym razem można pokombinować i dodać różne składniki :)

      Usuń
  3. oo, lubię, lubię bardzo! ja robiłam takie w piekarniku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczonych jeszcze nie jadłam, z chęcią wypróbuję, dzięki za podpowiedź ;)

      Usuń
  4. takie placki bardzo lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie jadłam wytrawnych placuszków, te wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też takie robię, z sosem koperkowym lub czosnkowym☺

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno nie jadłam, a bardzo lubię takie placuszki :-)

    OdpowiedzUsuń