sobota, 23 grudnia 2017

Bardzo szybki piernik


 Tak naprawdę to bardziej ciasto a'la piernik, bo nie ma w nim nawet grama miodu, który jest jednym z podstawowych składników prawdziwego piernika. Ale za to jest bardzo szybkie i proste do zrobienia, od razu mięciutkie, puszyste i mega aromatyczne. Tak więc jeśli jeszcze nie macie ciasta na świąteczny stół spokojnie dziś albo nawet jutro możecie je upiec, gościom na pewno bardzo zasmakuje :)




Składniki na blachę o wym. 22 x 33 cm:
(Inspiracja:"kuchenne fascynacje")
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika 
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 3 łyżki dżemu (obojętnie jaki smak, ja dałam jabłkowy)
  • 100 g mlecznej czekolady + kilka łyżek mleka na polewę


  Wszystkie podane składniki wrzucić do dużej miski i zmiksować na gładką masę. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto i piec przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C (aż do suchego patyczka). Upieczone ciasto powoli przyzwyczajać do temperatury pokojowej. Po ostudzeniu można przygotować polewę z czekolady i mleka rozpuszczonych w kąpieli wodnej. 



8 komentarzy: