Tak naprawdę to bardziej ciasto a'la piernik, bo nie ma w nim nawet grama miodu, który jest jednym z podstawowych składników prawdziwego piernika. Ale za to jest bardzo szybkie i proste do zrobienia, od razu mięciutkie, puszyste i mega aromatyczne. Tak więc jeśli jeszcze nie macie ciasta na świąteczny stół spokojnie dziś albo nawet jutro możecie je upiec, gościom na pewno bardzo zasmakuje :)
Składniki na blachę o wym. 22 x 33 cm:
(Inspiracja:"kuchenne fascynacje")
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki oleju
- 3 jajka
- 3 łyżki dżemu (obojętnie jaki smak, ja dałam jabłkowy)
- 100 g mlecznej czekolady + kilka łyżek mleka na polewę
Wszystkie podane składniki wrzucić do dużej miski i zmiksować na gładką masę. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto i piec przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C (aż do suchego patyczka). Upieczone ciasto powoli przyzwyczajać do temperatury pokojowej. Po ostudzeniu można przygotować polewę z czekolady i mleka rozpuszczonych w kąpieli wodnej.
Takie ciasta bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńWesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku ☺☺
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :):):)
UsuńPycha!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!
Serdecznie dziękuję :):):)
UsuńŚwietny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie. Jest pięknie udekorowany -:)
OdpowiedzUsuń