sobota, 30 grudnia 2017

Makowiec z jabłkami


  Zanim zjadłam ostatni kawałek makowca zdałam sobie sprawę, że przecież nie wrzuciłam przepisu na bloga, a szkoda by było, bo jest bardzo smaczny. Dość wilgotny, ale nie za ciężki, słodki, ale nie mdlący, no i ten dodatek orzechów do ciasta. Robi robotę :) Chwyciłam więc za aparat, obcykałam go z każdej strony (ciasto nie aparat :P) i już podaję co tam po kolei trzeba zrobić, żeby go upiec :)



Składniki na blachę o wym. 33 x 22 cm:
(Inspiracja: "Przepisy mistrza Pawła Małeckiego.Cukiernia Lidla")

 Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g orzechów laskowych zmielonych na pył
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego 
  • 2 żółtka
 Masa makowa:
  • 2 żółtka
  • 20-30 g cukru trzcinowego  
  • 120 g rozpuszczonego masła
  • 1 puszka masy makowej
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 400 g obranych i starych na tarce o dużych oczkach jabłek
  • 4 białka ubite na pianę

  Mąkę, orzechy i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Dodać masło, cukier oraz żółtka i rozcierając ciasto palcami zrobić z niego kruszonkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 kruszonki wysypać na dno blachy, resztę odstawić na bok. Tak przygotowany spód piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 10-12 minut (ma być blady). Odstawić do ostudzenia.

  W międzyczasie żółtka ubić z cukrem, dodać rozpuszczone masło, miksować jeszcze przez moment. Następnie nie przestając miksować stopniowo dodawać masę makową. Mąkę wymieszać z kaszą i proszkiem do pieczenia, wmiksować w masę makową. Odłożyć mikser. Do masy dodać starte jabłka, wymieszać i na koniec delikatnie dodać ubite na piane białka. Całą masę wylać na ostudzony spód ciasta, wierzch posypać odłożoną resztą orzechowej kruszonki. Piec ok. 50-55 minut w temperaturze 180 stopni C. 


 

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię taki makowiec. Ma idealną wilgotną strukturę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, taka konsystencja makowca jest najlepsza :)

      Usuń
  2. ja makowca niestety nie lubię ale moi domownicy by chętnie zjedli :)

    OdpowiedzUsuń