piątek, 8 grudnia 2017

Ciasto "Styropian"


  Nie wiem skąd wzięła się nazwa tego ciasta, ale wiem że jest pyszne, łatwo je zrobić i sprawdzi się na spotkaniu w większym gronie. To wszystko przetestowałam osobiście i mogę Wam szczerze polecić ten oszukany sernik bez dodatku sera za to z dodatkiem wiórków kokosowych i kruchego ciasta :)



Składniki na blachę o wym. 22x33 cm:
(Inspiracja: "Smaczny kąsek")

Kruche ciasto:
  •  450 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 250 g zimnego masła
Masa śmietanowa:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1200 ml śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru)
  • ok. 180-200 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wyrobić rękoma na kruszonkę, a z kruszonki wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok. 30 minut.

  Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, odstawić. Do dużej miski wlać całą śmietanę, dodać cukier, budyń w proszku, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia, zmiksować. Na koniec dodać całą pianę z białek i delikatnie wmieszać ją w masę.

  Dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć połową kruchego ciasta (można rozwałkować lub wylepić rękoma), na nie wylać całą masę śmietanową, a na wierzch zetrzeć na tarce drugą połowę kruchego ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 55-60 minut. Po upieczeniu dobrze wystudzić. 



7 komentarzy:

  1. robiłam je wielokrotnie. i to wieki temu :) i potwierdzam! jest rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo je lubię :) Pyszne jest :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne ciacho, które wreszcie muszę sama zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kiedyś to ciasto i bardzo mi smakowało :) Będę musiała je powtórzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajna nazwa. Ja robię podobną masę w trochę innym cieście. Jest pyszne. Tego też chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń