Do tej pory tuńczyka w sałatkach jadałam tylko w towarzystwie ryżu i kukurydzy, więc gdy znalazłam przepis na sałatkę z dodatkiem kapusty pekińskiej musiałam ją wypróbować. Zrobiłam ją wczoraj na kolację i mówię Wam bomba!, jeśli jeszcze ktoś nie próbował to warto. W dodatku danie świetnie sprawdzi się na nadchodzący świąteczno-sylwestrowo-karnawałowy czas, na każdą imprezę będzie jak znalazł :)
Składniki:
(Inspiracja: "Mgotuje")
- 1 mała lub 0,5 dużej kapusty pekińskiej
- 1 czerwona papryka
- 4-5 ogórków konserwowych
- 3-4 ugotowane na twardo jajka
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 mała czerwona cebula (dobrze by było gdyby nie była za ostra)
- sól, pieprz
- majonez
- ew. kiełki (ja posypałam sałatkę delikatnie kiełkami brokuła, ale spokojnie można je pominąć)
Kapustę poszatkować, wrzucić do sporej miski. Paprykę, ogórki, jajka pokroić w średnią kostkę, dodać do kapusty. Tuńczyka odsączyć z zalewy, jeśli nie jest w kawałkach, delikatnie widelcem podzielić go na mniejsze części, dodać do warzyw. Cebulę posiekać na bardzo drobniutką kostkę, wrzucić do miski. Dodać sól, pieprz i majonez, wszystko dokładnie razem wymieszać.
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper przepis :) Bardzo lubię sałatki z tuńczykiem, a ta wygląda wyjątkowo pysznie :D
OdpowiedzUsuńmniam, pysznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietna sałatka :) Takie lubię :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie sałatki :)
OdpowiedzUsuńLubie sałatki z tuńczykiem. Pozdrawiam 💙💚💛
OdpowiedzUsuńCiekawie i tak nietypowo :)
OdpowiedzUsuń