sobota, 16 grudnia 2017

Sałatka z tuńczykiem i kapustą pekińską


  Do tej pory tuńczyka w sałatkach jadałam tylko w towarzystwie ryżu i kukurydzy, więc gdy znalazłam przepis na sałatkę z dodatkiem kapusty pekińskiej musiałam ją wypróbować. Zrobiłam ją wczoraj na kolację i mówię Wam bomba!, jeśli jeszcze ktoś nie próbował to warto. W dodatku danie świetnie sprawdzi się na nadchodzący świąteczno-sylwestrowo-karnawałowy czas, na każdą imprezę będzie jak znalazł :)



Składniki:
(Inspiracja: "Mgotuje")
  • 1 mała lub 0,5 dużej kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 3-4 ugotowane na twardo jajka 
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mała czerwona cebula (dobrze by było gdyby nie była za ostra)
  • sól, pieprz
  • majonez
  • ew. kiełki (ja posypałam sałatkę delikatnie kiełkami brokuła, ale spokojnie można je pominąć)

  Kapustę poszatkować, wrzucić do sporej miski. Paprykę, ogórki, jajka pokroić w średnią kostkę, dodać do kapusty. Tuńczyka odsączyć z zalewy, jeśli nie jest w kawałkach, delikatnie widelcem podzielić go na mniejsze części, dodać do warzyw. Cebulę posiekać na bardzo drobniutką kostkę, wrzucić do miski. Dodać sól, pieprz i majonez, wszystko dokładnie razem wymieszać.


 

8 komentarzy: