poniedziałek, 18 grudnia 2017

Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami


  Chrupiące paszteciki z ciasta francuskiego nadziane pieczarkami z cebulką, takie nieduże, na kilka kęsów. Idealne do barszczu czerwonego. I znacznie mniej pracochłonne niż ich siostry z ciasta drożdżowego, a w zabieganym przedświątecznym czasie to ogromny plus :) 



Składniki:
  • ok. 350- 400 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko

  Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklić najpierw cebulę. Następnie dodać pieczarki, posolić i podsmażać do czasu aż wyparuje z nich cały płyn. Farsz doprawić pieprzem oraz pieprzem ziołowym i zdjąć z ognia.

  Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć na pół wzdłuż dłuższego boku. Przez środek  każdego z powstałych prostokątów (wzdłuż dłuższego boku) ułożyć farsz. Boki ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem, a następnie skleić je zamykając farsz w środku. Ostrym nożem przeciąć w poprzek ciasto na paszteciki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem sklejonym ciastem do dołu. Wierzch każdego pasztecika posmarować jajkiem (można posypać kminem lub sezamem) i piec w temperaturze 190 stopni C przez ok. 20 minut.




8 komentarzy:

  1. U mnie tez dzisiaj paszteciki z ciasta francuskiego :)
    Bardzo lubie paszteciki z pieczarkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam Aniu, tylko Twoje to już klasa, takie na wypasie :D

      Usuń
  2. Ale smakowitości. Uwielbiam takie rarytasy. Bardzo fajny przepis na święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zgadza się, na Święta będą idealne, a przy okazji pomogą zaoszczędzić trochę czasu, niż gdyby robić drożdżowe paszteciki :)

      Usuń
  3. ten przepis w 100% trafia w mój gust :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam :) U mnie zawsze są na święta, ale z ciasta drożdżowego :)

    OdpowiedzUsuń